Topic outline
-
-
-
L'escriptor, assagista, editor i sobretot lector Italo Calvino va escriure aquest text l'any 1981. Era una mena de proclama (ell la titulava "Exhortació") adreçada als seus conciutadans perquè llegissin "els clàssics". Avui dia el text mateix de Calvino és un clàssic. Llegiu-lo i mireu d'aclarir quina és la idea que proposa l'autor del concepte "clàssic" i com és que sigui important llegir-los i rellegir-los. Com és que els clàssics siguin imprescindiblement actuals?
Foto: Italo Calvino (esquerra) amb Jorge Luis Borges.
-
File
-
-
Narcís Comadira fa un comentari publicat al diari sobre un possible precedent o inspiració de la poesia A la vora de la mar, de Verdaguer (1883): el romàntic L'infinito, de Giacomo Leopardi (1819). Un exemple múltiple de comentari i traducció (de Leopardi) i possible inspiradora d'una obra posterior (de Verdaguer).
-
-
El volum conté una narració intitulada "Els caminants de la terra", l'última del volum, dedicada a Miquel Utrillo. La il·lustració de la coberta hi fa referència. Aquesta narració, qualificada com a "Poema en prosa", que ja havia publicat a "l'Avenç" el 1893 (2a època, núm. 19, 15 octubre, p. 289-290), és l'origen de la narració dramatitzada del mateix títol (1897).
Rusiñol va adaptar el text, doncs, de narració o poema en prosa a prosa lírica dramàtica "quadro líric en un acte", cosa que va fer en d'altres ocasions, com la més coneguda Auca del senyor Esteve (novel·la el 1907; teatre 1917).
-
Dibuix d'Arcadi Mas i Fontdevila
-
Joan Maragall segons un retrat al carbó de Ramon Casas (c. 1903)
Còpia autògrafa de la poesia La Vaca Cega (c. 1893), publicada al volum Poesies (1895)